28/6 – Navigationskursus

Tidligt op – vi skal køre kl. 8.

Navigationskursus
Navigationskursus

Dagen i dag står på et Navigationskursus hos vores gode ven Tony. Egentlig et kursus, jeg ikke havde regnet med, at jeg ville være begejstret for…

Vi deltager altid på Tonys kurser, når vi er her, og Claus hjælper ofte til undervejs – så selvfølgelig skal vi med.

Jeg har ikke brugt kompas siden jeg tog dykkercertifikat i 2001. Dengang lærte jeg det bl.a. ved at Claus gav mig en spand over hovedet og bad mig gå i en given retning… I dag er så lidt anderledes…. Ingen spand, men en masse teori! Vi lærer at læse topografiske kort og bruge kompasset. Det der skal tages in mente er, at skovene og bjergene her er MEGET større end danske forhold. Man kan bare lige gå bag et træ og tisse – så kan man have mistet fornemmelsen for, hvor man er. Og det er ikke sjovt at blive væk herovre, men det sker hele tiden, selv for dygtige outdoor folk. Man kan komme galt af sted, og ikke kunne komme tilbage, man kan løbe tør for vand, man kan blive fanget af mørket – og 1000 andre ting. Det er netop derfor det er SÅ vigtigt at have styr på, hvad man gør for at blive fundet igen, for at finde tilbage igen, og hvordan klarer man sig i naturen, hvis man ikke finder tilbage med det samme (hvilket er et helt andet kursus end det, vi er på i dag).

Så er vi på vejen igen...
Så er vi på vejen igen…

Claus hjælper til med undervisningen, og jeg forsøger at få styr på alt det her! Der skal ske en oversættelse af alt, hvad der bliver sagt (når man li´som taler et andet sprog), det skal omsættes til noget på et kort – og så er der noget med tal, der skal forstås (og det er som om jeg altid bliver fuldstændig døv, når nogen siger noget med tal) – så det er faktisk temmelig udfordrende.

Vi laver forskellige små øvelser, hvor vi bliver sendt i forskellige retninger, og hvor vi hver især skal følge vores kompas… og gerne skal ende ud, hvor vi startede. Morsomt (sommetider i hvert fald)! Vi slutter dagen af med at skulle finde et bestemt punkt inde i skoven, som er blevet udset for os. Vi skal undersøge, hvor langt der er, hvordan terrænet er, hvilke ting vi ser, når vi går (er der f.eks. en stigning eller et fald i det, vi går forbi), så vi har nogle holdepunkter. Vi måler os frem til retningen i grader, og her er det igen lidt interessant, at ikke alle kommer frem til nøjagtig samme tal. Vi bliver enige om en retning og en mand går frem til et punkt langt fremme, som vi kan se på kompasset. Vi guider ham/hende, så retningen hele tiden er rigtig. Når han/hun står der, checker han/hun at retningen er rigtig set fra det punkt, han/hun er nu. Så går alle frem – og sådan fortsætter vi. Til slut går alle efter eget kompas, og vi ender op næsten hvor vi skal. Det har været en super god dag – nye venner og gode oplevelser.

Store vidder
Store vidder

Vi kommer tilbage ved 15.30 tiden og slutter dagen af. Claus og jeg kører omkring “Little America”, som er et hotel/cafeteria/tankstation/truck-/rest stop, altså et sted, hvor man (ofte lastbilchauffører) kan gøre ophold, kan sove, vaske tøj og få et bad. Vi trænger virkelig til et bad. Little America er pænt og rent! Vi har været her før, og der er ikke en finger at sætte på det. Man får en nøgle til sit eget badeværelse, hvor der er brus, badekar, toilet, håndvask og stort spejl. Man kan tage sig den tid man vil, og vi får os begge to et langt dejligt bad. Får vasket al sand og støv ud af håret og får rent tøj på. Der går nemlig nok lige lidt tid, inden vi får et bad igen!

Vi kører nordpå mod Grand Junction, Colorado. Kører gennem de store vidder med lange, laaange flade stræk og bjergene i horisonten. Smukt og barskt landskab. Efterhånden som vi kommer længere nordpå, bliver der mere grønt, og der er sne på bjergtoppene. Landskabet ændrer sig totalt til at være frodigt og grønt.

Som solen går ned, bliver det hurtigt mørkt. Jeg er træt og sover lidt på vejen, mens Claus kører. Vi diskuterer lidt, hvornår vi skal holde ind. Vi når ikke til vores destination før i morgen tidlig alligevel. Vi holder ind ved 2 tiden, efter vi har mødt et par kæmpe store kronhjorte på vejen, og vi bliver enige om, at nu må det være godnat i et par timer. Vi holder ind på en p-plads tæt på det sted, vi så dem, måske ser vi flere af dem, når solen står op. Vi er ude midt i ingenting, ingen byer i nærheden, ingen lys fra byer, ingen lyde udover naturens egne. Stjernehimmelen står så tydeligt frem, når der ikke er lys til at forstyrre øjnene. Vi pakker os ind i soveposer, læner sæderne tilbage og får ca. 4 timers søvn i meget lidt komfortable stillinger!

Godnat...
Godnat…